Bionerga koopt biostoomcentrale Oostende - 05.02.2014   Terug naar overzicht


Groene stroom voor 35.000 gezinnen.

Eind vorig jaar deed Bionerga een bod op de biostoomcentrale van Electrawinds in Oostende, waarmee men energie recupereert uit de verbranding van restafval. Na een aantal noodzakelijke garanties is de verkoop begin februari afgerond. Bionerga is nu samen met NIBC European Infrastructure Fund (NEIF), de bestaande aandeelhouder van Electrawinds Biostoom, eigenaar van de biostoomcentrale in Oostende.

160.000 ton afval wordt stroom voor 35.000 gezinnen

De biostoomcentrale in Oostende is operationeel sinds 2009 en produceert groene stroom voor ongeveer 35.000 gezinnen. Deze moderne installatie is een belangrijke toevoeging aan de bestaande capaciteit van Bionerga. De huidige installatie in Houthalen-Helchteren heeft een capaciteit van 100.000 ton afval per jaar. De installatie is intussen al 30 jaar oud. Om de eindverwerkingscapaciteit in het oosten van het land in de toekomst op peil te houden plant Bionerga de bouw van een nieuwe installatie in Beringen met een capaciteit van 200.000 ton afval per jaar. “Door daar nu ook de centrale in Oostende met een capaciteit van 160.000 ton afval per jaar aan toe te voegen, worden wij een belangrijke speler op het vlak van afvalverwerking in Vlaanderen”, stelt algemeen directeur van Nuhma Ludo Kelchtermans.

Bionerga heeft nodige kennis en expertise in huis

Bionerga is ervan overtuigd dat de combinatie van haar ervaring en de ingesteldheid van het personeel in Oostende een win-winsituatie is. De samenwerking tussen Bionerga en NEIF is een stevige basis om de marktpositie die de centrale de voorbije jaren heeft opgebouwd verder uit te breiden. Daarnaast kan Bionerga met de nieuwe centrale beter inspelen op het aanbod van afval in Vlaanderen en zo de afvalstromen naar de centrales anders organiseren om de vrachtwagenkilometers te beperken.


Bezoek ook de website van Biostoom Oostende

Bezoek ook de website van Biostoom Beringen