Lokale duurzame warmte

In de groene provincie Limburg zijn heel wat actoren actief om dat groen te beheren, te onderhouden, uit te breiden. Eén daarvan is het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK), dat zorg draagt voor landschap, natuur en erfgoed in de regio. Medewerkers onderhouden o.a. de vele houtkanten in het landschap. Dat houdt in: snoeien, verjongen, diversiteit aanbrengen, etc.

Na de snoei wordt het houtafval in de vorm van verse snippers aangeleverd op het Biomassaplein in Houthalen-Helchteren, een initiatief van de Provincie Limburg, Bionerga en RLLK.

Deze snippers worden gedroogd, zodat het vochtgehalte vermindert van 50 naar 20%. Daardoor stijgt de calorische waarde van de snipper aanzienlijk. Na een grondige zeefbeurt blijven kwaliteitsvolle gedroogde snippers over, die op de markt als brandstof worden aangeboden. Zo zijn gemeentebesturen en scholen nu al geïnteresseerd; met een plaatselijke ketel kunnen zij via de verbranding van de snippers hun zwembaden, sporthallen, culturele centra, lokalen verwarmen.

Biomassa uit eigen streek wordt zo een duurzame energiebron in eigen streek. Van circulaire economie gesproken!

Bezoek de website van Biomassaplein voor meer info

Terug naar overzicht